Marka Hikayesi Nedir ve Nasıl Yazılır?

Güçlü ve ilgi çekici hikayeler anlatmak başarılı markaların ortak özelliğidir. Marka hikayesi özellikle hedef kitlesi ile güçlü bağlar kurmak isteyenler için idealdir. Ayrıca marka hikayesi anlatma sanatı, şirketlerin tarihlerini, misyonunu, amacını ve değerlerini etkili bir şekilde sunar. Bunun yanında sosyal medya ve e-ticaret stratejilerine destek olur. O halde marka hikayesi nedir ve nasıl yazılır sorusunun yanıtına ayrıntılı bir şekilde bakalım!

Marka Hikayesi Nedir?

Bir şirketin misyonunu anlatan, duygu uyandıran ve müşteri güveni kazanmanızı sağlayan anlatılara marka hikayesi denir. Marka bilinirliği açısından oldukça değerli ve önemlidir. Etkili bir şekilde anlatılan marka hikayesi, potansiyel müşterilerinizin sorununu dile getirip ilgi çekici çözümler sağlar. Markanıza bağlanan müşterilerin sadakat kazanma olasılığı daha yüksektir. 

Marka Hikayesi Şirketiniz için Neden Önemlidir?

Marka hikayesi şirketinizin bilinirliği açısından önemlidir. Aynı zamanda müşterilerinizle bağ kurmanıza yardımcı olur. Şirketlerin rekabetçi kalabilmeleri için ilgi çekici hikayelere ihtiyacı vardır. Marka hikayesi sayesinde satışlarınız ve geliriniz artabilir.

Arama Motoru Optimizasyonu açısından da önem arz eden marka hikayesi, içerik pazarlamasında öne çıkmanızı sağlar. Böylece web site trafiğinizi arttırarak kaynakları optimize etmenize ve şirketinizi farklılaştırmanıza olanak tanır. 

Marka Hikayesi Nasıl Yazılır?

Marka hikayesi şirketinizin değerli bir parçasıdır. Bu nedenle marka hikayesi yazmak için beyin fırtınası yapmalısınız. Peki, marka hikayesi nasıl yazılmalı?

Mesajınızı tanımlamakla işe başlayın

Hikayenizi yazmadan önce vermek istediğiniz mesajı tanımlamalısınız. Bir mesaj etrafında hikaye oluşturmak daha kolaydır. Markanızın ne yaptığını ve hedef kitlenizin sorunlarını bilmekle işe başlamalısınız. Creamake e-ticaret ajansı müşterilerinizi anlamanızı ve markanızı en iyi şekilde tanımlamanızı sağlar. 

Hedef kitlenizi tanıyıp anlayın

Hedef kitlenizi anlamadan hangi hikayenin en iyi sonucu vereceğini bilemezsiniz. Bu şekilde peşinde olduğunuz müşterilere hitap etme olasılığınız daha yüksek olur. Peşinde olduğunuz müşterilerin alışkanlıklarını araştırmak ile işe başlamalısınız. Ardından onlarla iletişim kurarken hangi dili kullanacağınızı öğrenmelisiniz. 

Anlatınızı yazmaya başlayın

Marka hikayesinin başladığı yer burasıdır. Bu aşamada kimliğinizin önemli yönlerini ve mesajını tam olarak belirlemelisiniz. Yani hedef kitlenizde yankı uyandıracak hikaye yaratmaya başlamalısınız. Web sitenizde, blogunuzda ve sosyal medyada bu hikayenize sadık kalmalısınız. 

Hikayenizi alakalı tüm kanallarda paylaşın

Hikayenizi alakalı tüm kanallarda stratejik olarak paylaşmalısınız. Ayrıca hikayenizi tüm kanallara göre uyarlamayı unutmamalısınız. Geri bildirimler gelirse değişiklikler yapmaya özen göstermelisiniz. Kullanıcı yorumlarına yanıt vererek müşterilerle iletişime geçmelisiniz. 

Marka Hikayesi Örnekleri

Marka hikayesinde dünyaca ünlü markalardan ilham alabilirsiniz. O halde gelin, bazı dünyaca ünlü markaların hikayelerini nasıl oluşturduğunu inceleyelim!

Airbnb

Airbnb, gezginlerin barınma ihtiyaçlarını karşılayan bir uygulamadır. Marka hikayesinde kişiye özel tatil yaratmaya odaklanır. Günümüzün gezginleri etrafında oluşturulan bir hikaye yazılmıştır. Müşterilerin ihtiyaçlarını ve sorunlarını bilerek ilerler. 

Google

Google, 1995 yılında kurulan nispeten genç bir markadır. Bu marka hikayesinde insanlara odaklanır. İnsanların hayatını nasıl değiştireceğini içeren bir hikaye yaratmıştır. Bunu yaparken markasıyla tutarlı bir şekilde ilerlemiştir. 

Apple

Apple, teknolojik aletler tasarlayan Amerika merkezli bir markadır. Bu marka hikayesinde benzersiz detaylara odaklanmıştır. Böylece her anlamda devrimci bir şekilde ilerlediğini göstermiştir.

Mercedes Benz

Mercedes Benz, yüzyılı aşkın bir geçmişe sahip bir şirkettir. Her zaman en iyisine odaklanan markalar arasında yer alır. Mükemmeliyetçilik ilkesini hikayesinde de görürüz. Tüketicilerin sorunlarına odaklanan bir hikaye yaratmayı başarır. 

Nike

Nike, “Just do it” eylem çağrısıyla ilerleyen köklü bir markadır. Bu eyleme marka 30 yılı aşkın süredir sadık kalmıştır. Böylece hikayesinde de bu eylem çağrısına sadık bir şekilde ilerlemiştir. Marka hikayesinde tüketicilerin sorunlarına odaklanmıştır. Onların rahatlığını ve konforunu düşünen yaklaşımlar sergilemiştir. 

Coca-Cola

Coca-Cola markasının da yüzyılı aşkın süredir ikonik bir marka geçmişi var. Şirketin mutluluk, birlik ve ferahlık duygusu marka hikayesinin merkezinde yer alır. Şirket sürekli olarak izleyicilerde güçlü duygular uyandırmaya çalışır. Bu sayede marka mutluluk ile ilişkilendirilen şirketler arasında yer almayı başardı.